Oenologen och vinbonden Anders Åkesson är åter i farten och lanserar nu ”FARFAR” – en torr svensk cider tillverkad av färskpressade äpplen från egen odling på Österlen. Cidern med 6 % volymprocent alkoholhalt som inledningsvis produceras i mindre skala, kommer till utvalda Systembolag i närområdet i 250 ml burk 1 juli och finns då även tillgänglig som beställ-
ningsvara i hela Sverige.
– Ränder går aldrig ur antar jag, säger Anders och fortsätter; om man alltid varit sysselsatt med odling och dryckesproduktion är det helt enkelt svårt att låta bli. Den här cidern tillverkas dessutom tillsammans med nästa generation, min son Henrik. Vi använder mina erfarenheter från Sydeuropeisk framställning där cider nästan uteslutande dricks ”brut nature” medan vi i Sverige annars mest är vana vid sötare cider.
Anders använder en blandning av egna äpplen från anrika svenska träd. Skörden pressas till råsaft och jäses till riktigt, riktigt torr cider. Därefter sker en malolaktisk jäsning som gör smaken mildare och rundar av. Resultatet blir ”FARFAR” – en torr, vuxen cider som passar utmärkt som aperitif eller till mat.
250 ml-burken pryds av Ivar Åkesson, Anders farfar som också fått ge namn åt cidern;
– Farfar Ivar var livsnjutare och tidig hipster. För honom var det självklart med hållbarhet – han och farmor strävade alltid efter självhushåll. Utöver sin äppelodling hade de en ko i stallet, ystade egen ost, hade biodling och fick egen honung och bakade bröd på egen råg. De smaker och minnen jag har från tiden med dem bär jag alltid med mig.
Anders Åkesson växte upp på Kiviks Musteri, utbildade sig i Schweiz och blev en av Sveriges första oenologer. I Sverige blev han i vinkretsar snabbt ett namn när han tog fram landets första mousserande viner som ”Amadeus”, ”Henric Åkesson” och ”Anders”. Under ett antal år drev han vingården Domaine Rabiega i Frankrike. Nu är han tillbaka och åter bosatt i Kivik där han i fjol, granne med egna fruktodlingen med 50-åriga äppelträd av gamla svenska kultursorter, planterade 20 000 vinrankor.
”FARFAR Äppelcider Brut Nature”, 6% vol i 250 ml burk, är Anders Åkessons första lansering från nya egna verksamheten Vingården 2:9 i Kivik.